Uitzending over Ruud de Ranitz moet cold case verder helpen

In ‘Cold Case: Dader Gezocht’ wijdt SBS6 op zondag 15 oktober een aflevering aan de onopgeloste moord op Ruud de Ranitz uit Woerden. Hernieuwd politieonderzoek heeft nog niet tot een doorbraak geleid in de cold case uit 1991.

Jonkvrouw Ruud de Ranitz werd op 13 maart 1991 dood gevonden in de slaapkamer van haar ‘kasteelwoning’ in Woerden. Ze bleek om het leven gebracht door een slag met een ‘stomp voorwerp’, mogelijk tijdens een mislukte roofoverval. Tot nog toe ontbreekt echter elk spoor van een dader.

Offensief

De onopgeloste zaak van de freule is een van 1.500 cold cases op de lijst van de Nationale Politie. Begin dit jaar startte de politie een offensief om de aandacht voor cold cases te vergroten door onder andere in gevangenissen een coldcasekalender uit te delen. De zaak van De Ranitz staat hier niet op. Wim Perlot, teamleider van het coldcaseteam Midden – Nederland, meldt in mei in de Telegraaf dat er al meer tips zijn binnengekomen dan anders. Ook komen er in het televisieprogramma Opsporing Verzocht cold cases aan bod. En sinds twee weken brengt SBS 6 de zesdelige serie ‘Cold Case: Dader Gezocht’ op de buis.

Hernieuwd politieonderzoek

In juni 2016 heropende het coldcaseteam Midden-Nederland het onderzoek naar de moordenaar van De Ranitz. Dat gebeurde mede naar aanleiding van de aandacht die ACHTER DE FEITEN aan de zaak besteedde. Bij Opsporing Verzocht gaf de politie een reconstructie van de cold case. Na de uitzending van kwamen er een twintigtal tips bij de politie binnen. Dit gaf het coldcaseteam perspectief om opnieuw met getuigen te spreken. Sinds de heropening herlas de politie het dossier, werden getuigen verhoord en bewijs geanalyseerd bij het Nederlands Forensisch Instituut. Ook dit hernieuwde onderzoek heeft echter nog niet tot een doorbraak geleid.

Inbrekersgilde

In de zaak De Ranitz is een opvallend gegeven dat in de periode voorafgaand aan de moord op de jonkvrouw vanaf september 1990 viermaal bij haar is ingebroken. Het opsporingsprogramma besteedde in 1991 ook al aandacht aan de zaak. “Daarbij zijn de daders toen steeds beneden in de woonkamer gebleven”, legt toenmalig teamleider van de Woerdense politie Hans Papeveld uit in de uitzending. “Het lijkt er nu op dat het anders gegaan is en dat een inbreker naar boven is gegaan,” aldus Papeveld destijds. Mogelijk is Ruud de Ranitz wakker geworden tijdens een vijfde inbraak en is dat op een fatale confrontatie uitgelopen. Kwam de dader uit het Woerdense inbrekersgilde of heeft zich een ander scenario afgespeeld? De politie hoopt met de uitzending op SBS6 nieuwe informatie binnen te krijgen over de toedracht in deze cold case.

Wisdom of the crowd

Uit onderzoek komt naar voren dat het in ruim een op de drie cold cases loont om de zaak opnieuw onder de loep te nemen. Recent is door recherchekundige Evelien Aangeenbrug gesteld dat vermoedelijk honderden mensen in Nederland informatie hebben over onopgeloste moordzaken. Het gaat vaak om cruciale informatie die kan leiden tot opheldering van een zaak.

Met nieuwe methoden en technieken wil de politie blijvende aandacht schenken aan cold cases. Ontwikkelingen op het vlak van DNA-technieken. De coldcasekalender in de Nederlandse gevangenissen. en wetenschappers als deskundigheidsmakelaar. En nu kan het publiek helpen bij zes zaken die SBS6 op de televisie brengt.

Nog steeds is er geen duidelijk spoor naar de moordenaar van jonkvrouw Ruud de Ranitz uit Woerden. Denk mee in deze zaak en kijk daarom zondag naar ‘Cold Case: Dader Gezocht’.

Zondag 15 oktober – Cold Case: Dader Gezocht
23:30 uur
SBS 6


Wat gebeurde er in de dagen rond de moord?

Zaterdag 9 – Zondag 10 maart – Ruud de Ranitz is een weekend naar een kuuroord in Bad Nieuweschans gegaan. Haar nichtje verblijft in het huis aan De Zaan 19 in Woerden.

Maandag 11 maart – De Ranitz komt terug uit het kuuroord. In het Wijk Contact Molenvliet, waar zij als voorzitter actief is, drinkt ze op de late avond nog een paar glaasjes aan de bar. Diezelfde dag wordt de handtas van haar teruggevonden, die was gestolen bij een inbraak in november 1990.

Dinsdag 12 maart – Ruud de Ranitz komt niet opdagen bij afspraken op het wijkcentrum en was niet bereikbaar.

Woensdag 13 maart – Twee vrijwilligers nemen polshoogte bij de woning van De Ranitz. Na het horen van het stromen van gas worden de politie en de brandweer ingeschakeld. Op de tweede verdieping van de ‘kasteelwoning’ wordt het ontzielde lichaam van de jonkvrouw gevonden. Er was een flinke ravage aangericht in de woning.

Advertenties

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s