Hoe het allemaal begon…

Voorpagina WC - 21-03-1991‘Het moet met nieuwe DNA-technieken toch mogelijk zijn om een verdachte voor de rechter te krijgen?’, schreef Wim van Geelen in juli 2013 vertwijfeld op zijn blog. Van Geelen, penningmeester van de politieke partij Progressief Woerden, refereerde hiermee aan de moord op Ruud de Ranitz. Zij werd in maart 1991 dood gevonden in haar huis in het Utrechtse provinciestadje.

Het is inmiddels meer dan 25 jaar geleden, en de moord is nog steeds niet opgelost. Maar de blog van Van Geelen vormde wel het startschot van ons onderzoek. Waarom was er zo weinig bekend over mevrouw De Ranitz? Wie was zij eigenlijk? Waarom werd ze omgebracht? En is er – misschien, ergens, een klein beetje – nog hoop op een goede afloop?

Wat volgde was een zoektocht die begon op 31 januari 2015, toen we met een blocnote bij Wim van Geelen op de bank ploften. Het zou ons uiteindelijk door het hele land brengen, en zelfs tot over de grens. We reisden ervoor van Woerden tot Groningen, van Hilversum tot Baarn, en van Norg tot Berlijn.

De afgelopen anderhalf jaar spraken we met vrienden, bekenden en familieleden van De Ranitz. We spraken bijvoorbeeld met de politieagenten die in 1991 hun tanden stukbeten op het dossier, én de leden van het coldcaseteam die het anno 2016 vol goede moed opnieuw proberen. Stukje bij beetje konden we ons een beeld vormen van de jonkvrouw. Over haar moeizame jeugd, maar ook haar onverzettelijkheid en kracht. En langzaam maar zeker leerden we hoe haar laatste dagen en uren eruit hebben gezien.

Onze reis eindigt vandaag met een reconstructie in het Algemeen Dagblad, én een heropening van de moordzaak. Aanstaande dinsdag komt de cold case in Opsporing Verzocht.

Toen De Ranitz in 1991 werd gevonden, lag er een onafgemaakte legpuzzel op tafel. Zo is ook ons onderzoek uiteindelijk één grote legpuzzel gebleken, die stukje bij beetje werd ingevuld. Het is nu aan het coldcaseteam om de laatste stukjes te leggen. Wij blijven het volgen!

Sybren Eppinga
Merijn van Nuland

Advertenties

Categorieën:Uncategorized

2 replies

  1. Prima werk doen jullie. Ik heb iets dat jullie vast zeer interesseert en het betreft een zaak van 25mei 1991.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s