Meer onderzoeksjournalistiek in 2016

Onze taak als jong collectief van onderzoeksjournalisten is om ons te verdiepen in onderwerpen waar de traditionele media geen tijd voor hebben.  Wij willen het verhaal weten achter die vluchtige persberichten, scrollende headlines en andere nieuwsflitsen.

Zo gingen wij opzoek naar het verhaal achter de Albert Heijn Bonuskaart, waar wij begin 2015 over schreven. Een inkijkje in de wereld van big data en hoe deze wereld verweven is met een simpele boodschap in de supermarkt.  In het nieuwe jaar is het tijd voor andere onderwerpen. Onder andere iets wat vaak de headlines wel haalt, namelijk moord en doodslag. Maar wij richten ons specifiek op zaken die juist de voorpagina al lang ontvallen zijn: cold cases.

In Nederland zijn volgens de politie pakweg 1500 cold cases. Opsporing Verzocht gaf vorig jaar aandacht aan twee oude onopgeloste zaken. Met succes. In de uitzending van 30 juni kwam een 22 jaar oude zaak op televisie. Een 47-jarige man werd korte tijd later aangehouden als verdachte. Eerder dat jaar had het programma al de zaak van Les Strijder getoond, waar ook schot in kwam.

De politie is druk met haar reorganisatie, maar tegelijkertijd heeft iedere regio een cold-caseteam die zich bezig houdt met onopgeloste zaken uit het verleden. Met de huidige ontwikkelingen op forensisch gebied is er veel mogelijk. Oude sporen kunnen opnieuw bekeken worden. Maar is er genoeg mankracht? Genoeg tijd om cold cases weer tegen het licht te houden?

Voor Achter de Feiten reden om te kijken hoe dit speurwerk in zijn werk gaat. Binnenkort volgt meer…

Advertenties

Categorieën:Algemeen, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s