Kafka in dataland

Shawn Buckles verkocht een paar maanden geleden zijn privéleven. Een jaar lang WhatsApp-gesprekken, boodschappenlijstjes en Facebookberichten, alles ging naar de hoogste bieder. Op die manier wilde hij aandacht vragen voor het gemak waarmee we onze privacy verkwanselen. Maar mag dat eigenlijk wel, je privacy verkopen?

Driehonderdvijftig euro. Zoveel is het privéleven van student Shawn Buckles waard. Tenminste, als we The Next Web mogen geloven. In april kwam het bedrijf met het definitieve bod, een maand nadat Buckles de veiling had geopend. De gegevens werden uiteindelijk gebruikt om een dataconferentie in te leiden, maar het had ook niet veel gescheeld of ze waren bij een louche datahandelaar beland.

Dat is precies het probleem dat Buckles aan wil kaarten. ‘We onderschatten enorm wat er aan de hand is. Onze voorouders hebben letterlijk gevochten voor onze vrijheid, en dan zetten we het nu zo eenvoudig op het spel.’ Een Facebookbericht, een treinreis op de OV-chipkaart, aankopen in de supermarkt, alles wordt zonder veel protest geregistreerd en gebruikt voor marketingdoeleinden. ‘Tezamen is dit meer informatie dan waar de Stasi (Oost-Duitse geheime dienst, red.) ooit van had kunnen dromen. En toch voelen we ons nu veiliger.’

Gek genoeg was het voor Buckles zelf nog niet zo eenvoudig om zijn privéleven aan de man te brengen. Niet dat het hem ontbrak aan geïnteresseerden, die waren er voldoende. Maar hij had van tevoren niet gedacht dat hij met het publiceren van zijn eigen gegevens inbreuk zou maken op het databankrecht van anderen. ‘Zo bleken de Nederlandse Spoorwegen de rechtmatige eigenaars van mijn reisgegevens. Het is dus niet toegestaan mijn eigen treinreizen door te verkopen.’

Ook het verkopen van zijn WhatsApp-berichten ging uiteindelijk niet door. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) eiste schriftelijke toestemming van alle gesprekspartners van Buckles. Er zat niet veel anders op dan een (pro bono) privacyjurist in de arm te nemen om alles nog eens goed door te lichten. ‘Het toont voor mij aan dat er met twee maten wordt gemeten: grote bedrijven verdienen grof geld aan het verhandelen van mijn data, maar zodra ik het zelf wil doen loop ik tegen allerlei muren op.’

Advertenties

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s