D66 stelt veruit de meeste privacyvragen

De Tweede Kamerfractie van D66 heeft het afgelopen jaar veruit de meeste vragen ingediend over privacy. In 21 van de 61 gevallen dat er vragen over het onderwerp werden gesteld, was tenminste een van de ondertekenaars een D66er. Op de tweede plaats staat de fractie van de PvdA die 11 keer vragen indiende. Derde is de SP met negen.

De aanleidingen voor de vragen liepen sterk uiteen. Onder andere de inzet van drones in Europa, de verkoop van klantengegevens door ING en het ‘snuffelen’ in de gegevens van bekende Nederlanders door ambtenaren werden als reden genoemd.

Het meest actieve Kamerlid op het gebied van privacy is Gerard Schouw. De D66er zette maar liefst 17 keer zijn handtekening onder een reeks privacyvragen. De eerstvolgende in de lijst is zijn partijgenoot Kees Verhoeven die zeven keer vragen stelde. Daarna volgt Astrid Oosenbrug (PvdA) met vijf.

Het Snowden-effect

Het afgelopen jaar stond privacy wereldwijd hoog op de politieke agenda. Aanleiding daarvoor waren de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de NSA. In Den Haag liepen in de gemoederen met name hoog op toen bleek dat ook de Nederlandse overheid betrokken was bij het schandaal. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kwam daarbij bijna ten val.

Of alle 62 vragen inderdaad aan het ‘Snowden-effect’ zijn toe te schrijven, is overigens maar de vraag. In het jaar voorafgaand aan de onthullingen werden er 69 keer Kamervragen over privacy gesteld. Zoeken op woorden die specifiek verwijzen naar het afluisterschandaal, zoals ‘Snowden’ of ‘NSA’, levert nauwelijks resultaten op.

Bron: Officielebekendmakingen.nl.

Advertenties

Categorieën:Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s