‘Big Mother’ verbiedt naaktselfies

Een opmerkelijk bericht in The Guardian. De Engelse politie heeft jongeren gewaarschuwd dat het strafbaar is om seksueel getinte selfies te delen. Gaat ‘Big Mother’ te ver met haar verplichte zelfcensuur?

Agenten in het Engelse Nottinghamshire zijn het zat. Dagelijks krijgen zij aangiftes binnen van jongeren die elkaar ongewild naaktfoto’s toesturen. In een poging het tij te keren waarschuwt het korps op scholen dat het versturen van expliciete foto’s van minderjarigen strafbaar is.

Opvallend is dat ook expliciete selfies niet verstuurd mogen worden. Wie dergelijke foto’s verstuurd ‘kan gerechtelijk vervolgd worden’, staat te lezen in de brief die op de scholen in het hele graafschap is bezorgd. ‘Een persoon ouder dan 10 jaar die een onzedelijke foto deelt, kan gearresteerd en aangeklaagd worden. Wie schuldig wordt bevonden, zal geregistreerd worden als sex offender.

Jongeren versturen de naaktfoto’s vaak in een opwelling naar een vriendje of vriendinnetje. Zodra de relatie op de klippen loopt stuurt de ex de foto’s rond om wraak te nemen. Zo loopt er een onderzoek tegen een tienermeisje dat een topless foto naar haar vriendje stuurde. Onderzocht wordt of ze zich schuldig heeft gemaakt aan ‘het verspreiden van een onzedelijke foto van een kind’. De jongen, die de foto rondstuurde toen het koppel uit elkaar ging, heeft een waarschuwing gekregen.

Het bericht roept de vraag op hoever de overheid kan gaan in het tegengaan van ongewenst gedrag. De selfies worden in eerste instantie immers vrijwillig verstuurd door het latere slachtoffer. Bovendien lijkt het erop dat op deze manier ‘de slachtoffers van internetchantage crimineel worden genoemd, terwijl de chanteurs vrijuit gaan’, schrijft een lezer van de Engels krant.

Dat dit niet alleen een Engels probleem is, bleek begin dit jaar. In Schiedam stak een 15-jarig meisje haar ex-vriendje neer omdat hij naaktfoto’s van haar had verspreid. Het Meldpunt Kinderporno zegt ‘dagelijks’ bericht te ontvangen over het doorsturen van naaktfoto’s.

Advertenties

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s