“Onderzoeksjournalistiek doe je niet in je eentje”

De tijd dat onderzoeksjournalisten zelfstandig hun werk konden doen, is voorbij. Dat zei Marcel Metze maandagavond tijdens de lancering van zijn nieuwste initiatief: De Onderzoeksredactie. Samen met de Groene Amsterdammer wil Metze hiermee de toekomst van de onderzoeksjournalistiek in Nederland veilig stellen. Door steeds een deskundig team samen te stellen, bestaande uit freelance journalisten met verschillende expertises.

Dit artikel verscheen eerder op De Nieuwe Reporter (link)

De druk bezochte avond in Pakhuis de Zwijger is een grote lofzang voor de onderzoeksgroep. “In je eentje red je het niet meer,” zegt Metze al in zijn openingswoord. “Om goed onderzoek te kunnen doen, heb je meerdere expertises binnen een deskundig team nodig.” Dat deze trend een nadeel zou zijn voor individuele journalisten, doordat die aan naamsbekendheid inleveren, is volgens VVOJ directeur Margo Smit onzin: “Alleen onze moeders zijn geïnteresseerd in onze scoops, voor de rest is iedereen alleen geïnteresseerd in onze verhalen.”

Nooit een vetpot

Maar er zijn ook minder positieve geluiden. Zo voorspelt Pieter Klok van de Volkskrant dat de onderzoeksjournalistiek waarschijnlijk nooit een vetpot zal worden. “Onderzoeksjournalisten worden schandalig onderbetaald voor het werk dat ze doen. Je moet wel een erg idealistische inborst hebben om van de onderzoeksjournalistiek je carrière te willen maken.” Hij krijgt veel bijval uit de zaal. “Waar moet een onderzoeksjournalist in hemelsnaam van rondkomen?” vraagt een van de aanwezigen zich hardop af.

Metze geeft antwoord: ook voor dit probleem is samenwerking de oplossing. Dit keer niet tussen de journalisten die het onderzoek uitvoeren, maar tussen de media die het eindproduct willen publiceren. Zelf publiceerde Metze zijn eerste grote artikel uit naam van De Onderzoeksredactie op dezelfde dag in zowel het Brabants Dagblad als de Groene Amsterdammer. “Uniek,” volgens Xandra Schutte, hoofdredactrice van de Groene. “En een mooi voorbeeld van hoe een belangrijk verhaal de concurrentie tussen verschillende nieuwsplatforms kan doorbreken.”

Goede samenwerking

Een belangrijke voorwaarde voor een goede samenwerking tussen een onderzoeksgroep en een nieuwsredacties is wel dat deze al in een vroeg stadium tot stand komt, meent Joop Bouma van Trouw. “We zitten niet te wachten op hapklare eindproducties. Je moet elkaar kunnen vertrouwen.” Trouw zag onlangs een samenwerking met een onderzoeksgroep eindigen in een verloren rechtszaak. De groep had te laat wederhoor toegepast, wat de krant op een verplichte rectificatie kwam te staan.

William de Bruijn van Tegenlicht en Pieter Klok zijn het met hem eens. Toch zijn ze ervan overtuigd dat het aantal samenwerkingen met onafhankelijke onderzoeksgroepen de komende tijd verder zal toenemen. De Bruijn: “Wij hebben niet de middelen om onze onderzoeken helemaal zelfstandig uit te voeren.” Klok: “Een van de eerste dingen die ik heb gedaan toen ik bij de Volkskrant kwam, was het afschaffen van de onderzoeksredactie. Het is niet toevallig dat we sindsdien al vier keer een Tegel hebben gewonnen voor beste onderzoek.”

Advertenties

Categorieën:Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s