Digitaal bureau van sabotage

Privacy kan ons nog te veel aan onze reet roesten. Dat bleek maar weer uit de Tegenlicht-uitzending van afgelopen zondag. Deze stond niet in de week top-100 of dag top-25 van best bekeken programma’s. Best zonde na al die onthullingen van Edward Snowden, die het programma opent met de boodschap dat privacy een belangrijk recht is. Privacyzorgen lijken dan toch nog iets voor de happy few, terwijl activisme wordt gevraagd door de makers van Tegenlicht.

Niet alleen door groepen als The Pirate Bay, maar ook politiek is actie nodig. Tegenlicht bracht afgelopen zondag een uitzending over het digitale net dat steeds groter wordt, waar wij als burger bijna niet meer aan lijken te kunnen ontkomen. De vraag die zij in de aflevering aan verschillende ‘activisten’ voorlegde, was hoe wij de baas blijven over onze eigen data? Optimistisch was het allerminst. De suggestie wordt gewekt dat wij nog de laatste generatie zijn die privacy en vrijheid als vanzelfsprekendheid beschouwen.

Maar ja, we hadden het kunnen weten aldus de makers van Tegenlicht. Af en toe wordt een interview met bijvoorbeeld sciencefiction schrijver Charlie Stross of Pirate Bay-oprichter Peter Sunde afgewisseld door een Amerikaans filmpje uit de jaren ’60. Het maakt ons weinig uit. We maken gebruik van de Grote Tien Amerikaanse bedrijven, zoals Google, Amazon, Facebook en Microsoft. Onze data worden geregistreerd, opgeslagen en geanalyseerd. ‘Activiste’ Eleanor Saitta weet dat de bedrijven een beeld van de wereld willen krijgen. En spionage kost ook niets meer. Het kost nu ongeveer 13 dollarcent per dag per internetgebruiker. Moeten we dit gaan omzeilen? De meeste mensen hebben er maling aan en vinden het blijkbaar geen probleem dat ze gecontroleerd worden.

Voor de Wit-Rus Evgeny Morozov die veelvuldig – misschien iets te vaak – aan het wordt komt, gaat het bij digitale privacy om iets fundamentelers die politiek gemaakt moet worden. Niet door kleine actiegroepen. Maar wie doet en durft dat? Het privacyprobleem en de digitale overmeestering van Amerikaanse bedrijven blijven door de Tegenlicht interviews een ver-van-je-bedshow. Alleen Peter Sunde van de Pirate Bay wordt concreet. Voor de rest lijken het lukrake ‘activisten’, die zelf te weinig in de melk te brokkelen hebben.

Het pessimisme overheerst, terwijl het programma tot activisme van burgers wil oproepen. Maar de Duitse Anke Domscheit-Berg, die zelf in Oost-Duitsland de Stasi heeft meegemaakt heeft weinig hoop. Het zijn niet per se de veiligheidsdiensten waar wij voor moeten vrezen. Wijzelf zijn de grootste vijand van de democratie. ,,Een apathisch volk is de grootste vijand. Dan wordt machtsmisbruik mogelijk,” zegt zij.

Veel mensen denken dat internetten gratis is en dat de smartphone alleen maar handig is, zonder in de gaten te hebben dat door de gecombineerde informatie een compleet profiel van ons kan ontstaan.

Wellicht moet het activisme komen van journalisten, lokale politici en meer betrokken burgers. Maar op dit moment lijkt het naakte datingprogramma Adam zkt. Eva meer tot beroering te leiden dan de privacy-interviews bij Tegenlicht.

 

 

Advertenties

Categorieën:Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s