Mmmm…. een broodje privacy

Het Studium Generale van de Technische Universiteit Delft staat in de maand februari in het teken van ‘privacy’.  Daarom kon je donderdag een broodje halen in de bieb. Niet een broodje kaas of worst. Nee, een broodje privacy. Geserveerd door Hans de Zwart. Hij is directeur van Bits of Freedom (BoF).

In de wereld van internet zijn de interacties tussen mensen veranderd volgens De Zwart. Er is nu een man in the middle, die allerlei gegevens van ons opslaat. ,,Er ontstaat een scheefgroei in de mate van controle.” Niet alleen in sociaal opzicht. We voeren meer gesprekken via Facebook en Whatsapp. Maar ook op economisch en cultureel vlak. Wie luistert er nog naar artiesten die niet op Spotify staan?

In de digitale wereld weten bedrijven als Google, Apple en Microsoft bijna alles van ons. ,,De vrijheid verdwijnt. Wij laten ons gedrag bepalen door Facebook. Zij stellen in hun voorwaarden vast wat kan en niet,” zegt de BoF-directeur. Wij zijn afhankelijk geworden en de overheid en bedrijven kunnen ons op een makkelijke manier volgen.

Uit het publiek komt een kritische noot. ,,Maar die bedrijven ‘weten’ toch niets van ons. Ze hebben alleen de data, maar misschien doen ze er niets mee” zegt een student. De Zwart laat weten dat de grote vijf, waaronder Google en Amazon, de gegevens gebruiken om hun dienstverlening te verbeteren. ,,Ze doen er dus wel wat mee en ‘weten’ misschien meer dan we zelf denken,” licht hij toe.

Natuurlijk komen de onthullingen Snowden ook nog langs. Het laatste nieuws van de AIVD en minister Plasterk mocht natuurlijk ook niet ontbreken.  Weinigen in de zaal kunnen een lach onderdrukken. De Zwart vreest dat het een kwestie van tijd is dat het ook in Nederland mogelijk wordt voor de overheid om net als de NSA ongericht op internet gegaan zoeken. ,,De Britse veiligheidsdienst zag enkel legal challenges om dat te bewerkstelligen.’’

Door de continue verzameling van data wordt de privacy weggenomen en moeten we het doen met minder privéleven.  Is hij niet ontzettend bang voor de technologische ontwikkeling? Dat valt in zijn ogen reuze mee. ,,We zetten onszelf in een elitaire positie, waarin we de overheid vertrouwen. En we lijken weer terug te keren naar een maakbaarheidsidee en laten ons leiden door commerciële belangen.” Maar wat kunnen wij doen? De Zwart pleit voor slow technology. Oftewel, kies bewust hoe je met technologie omgaat. Maak gebruik van een Tor-netwerk, vrije software of een zoekmachine als Duckduckgo.

Het broodje smaakte als een promotiepraatje voor Bits of Freedom. Samen met zes anderen zet De Zwart zich in voor meer transparantie en goede wetgeving om in de toekomst gebruik te kunnen maken van digitale vrijheid op internet.

Ook volgende week staat er weer privacy op het menu in Delft. Deze keer met de film ‘Nineteen Eighty Four’. U weet wel, gebaseerd op het boek van Georg Orwell. Maar ook komt journalist Maurits Martijn, werkend bij De Correspondent, met studenten praten over privacy en technologie.

Advertenties

Categorieën:Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s