“Meer nodig dan alleen een nieuwe privacywet”

In het Europees Parlement maken Sophie in ‘t Veld (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks) zich hard voor een betere privacybescherming voor burgers. Kort geleden stemde de burgerrechtencommissie waar zij deel van uitmaken in met een nieuw Europees wetsvoorstel voor gegevensbescherming. Onze vraag: heeft nieuwe privacywetgeving wel zin nu Edward Snowden heeft laten zien dat overheden het niet zo nauw nemen met de regels?

Judith Sargentini: “Het probleem is niet dat overheden regels overtreden, maar juist dat er tot nu toe nog helemaal geen regels overtreden zijn. De zaken die Snowden aan het licht heeft gebracht, zijn schandalig, maar niet strafbaar. De nieuwe Europese privacywet verbiedt voor het eerst dat bedrijven ongevraagd gegevens van Europese burgers verzamelen. Dat is bijna revolutionair.”

Sophie in ‘t Veld: “Natuurlijk is wetgeving nodig, zonder wetten krijg je tenslotte anarchie. Maar dat een wet alleen niet genoeg is, laten de onthullingen van Snowden duidelijk zien. Europese regeringen en de Europese Commissie stellen zich ronduit zwak op tegen de Amerikaanse overheid. Het is te gek voor woorden dat onze eigen overheid de Amerikaanse Patriot Act voorrang verleent ten opzichte van de hier geldende omgangsvormen.”

Regels versus diplomatie

Waar In ‘t Veld de oplossing voor de privacyproblematiek vooral in de diplomatie lijkt te zoeken, denkt Sargentini dat de wetgeving wel degelijk het antwoord is. “Het nieuws over de Britse geheime dienst GCHQ die in Brussel medewerkers van onder andere NAVO en de EU zou hebben afgeluisterd, is pas het eerste voorbeeld van een activiteit die in strijd is met internationale afspraken. En ook hierop kwam nauwelijks een reactie. Zonder regels staan we machteloos.”

In ‘t Veld ziet de wet eerder als uitvalsbasis voor burgers om op terug te vallen wanneer het echt mis gaat. “In 2001 deed het Europees Parlement al voorstellen om de privacy van burgers beter te beschermen. Daarbij werd met name ingezet op bewustwording en voorlichting voor burgers. Maar technisch is er nu alweer zoveel meer mogelijk dan in 2001. Burgers kunnen zich individueel niet meer volledig beschermen tegen privacyinbreuken door de overheid.”

Verdeeldheid

Beide parlementariërs voorzien nog wel een probleem bij de onderhandeling over het nieuwe wetsvoorstel met de lidstaten die de komende maanden plaatsvindt. Sargentini: “De lidstaten hebben nog geen gezamenlijk standpunt bereikt. Dat wijst op verdeeldheid”. In ‘t Veld: “De regeringen van verschillende lidstaten, zoals die van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, zijn geen haar beter dan die van de VS als aankomt op het beschermen van de privacy van burgers.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s