‘Nieuwe privacyregels een enorme stap vooruit’

De burgerrechtencommissie van het Europees Parlement stemt vandaag vóór nieuwe privacywetgeving. Dat verwacht Peter Hustinx, voorzitter van de Europese privacywaakhond EDPS. ‘Dit is een enorme stap vooruit’.

Dichter bij het vuur kan haast niet. De Brusselse Rue Montoyer, de straat waarin Hustinx (1945) kantoor houdt, komt uit bij het Europees Parlement. Daar nadert de langlopende discussie over privacy, omgeven door afluister- en spionageschandalen, nu een zinderende ontknoping.

‘De vastberadenheid om tot goede wetgeving te komen is door de schandalen alleen maar toegenomen,’ zegt Hustinx. ‘Het Parlement en het publiek zien nu eindelijk in hoe kwetsbaar we zijn.’ Dat de burgerrechtencommissie het wetsvoorstel zal aanvaarden, staat volgens hem buiten kijf. De vraag is alleen nog in welke vorm.

Zeker 3000 amendementen werden er op het oorspronkelijke voorstel ingediend. Deze zijn teruggebracht tot 100 compromisvoorstellen, maar dan nog is het spannend genoeg. Het sluiten van compromissen is volgens Hustinx onderdeel van het politieke spel. ‘Maar ik hoop wel dat de essentie van het concept behouden blijft. Alleen dan kan de burgerrechtencommissie een duidelijk signaal afgeven aan de rest van het Parlement.’

Op de vraag of het voorstel de Europese burger adequaat beschermt, reageert Hustinx direct en met enthousiasme. ‘Dit is een enorme stap vooruit. Het versterkt de rechten van burgers, het maakt de handhaving gemakkelijker en het houdt zelfs in derde landen bedrijven verantwoordelijk voor wat zij met de gegevens van Europeanen uitspoken.’

Hustinx moet toegeven dat de nieuwe wetgeving niet bestand is tegen de digitale afluisterpraktijken van inlichtingendiensten. ‘Wel kunnen we internetondernemingen bestraffen die gegevens van EU-burgers aan inlichtingendiensten doorspelen.’ Deze bedrijven riskeren in het voorstel een boete van twee procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet.

De nieuwe wetgeving alleen is niet genoeg om alle spionage een halt toe te roepen, beseft Hustinx. ‘We krijgen enkel iets meer grip op het verschijnsel. Om het luistervinken definitief te stoppen, zullen overheden elkaar onder ogen moeten komen. Met de kaarten op tafel.’

Advertenties

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s