Snowden wint prijs CIA-dissidenten

Voor het eerst in tijden kwam er dit weekend weer een teken van leven van de Amerikaanse dissident Edward Snowden. Op een geheime locatie in Rusland ontving de NSA-klokkenluider zaterdag de Sam Adams Award. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘s werelds grootste voorvechter van integriteit binnen inlichtingendiensten.

De prijswinnaar werd ontvangen met een karig applaus. Slechts vijf afgevaardigden, bijna allen oud-winnaars en voormalig CIA-agenten, konden in het geheim naar Rusland afreizen om Edward Snowden de prijs te overhandigen. De klokkenluider zit nog steeds ondergedoken, op de vlucht voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten die hij zelf ooit diende.

De prijs is vernoemd naar de voormalig CIA-analist Sam Adams. Adams maakte tijdens de Vietnamoorlog bekend dat zijn schattingen van het aantal vijandige Vietcongstrijders stelselmatig gehalveerd werden door zijn collega’s. Dit werd volgens hem gedaan om het thuisfront er (ten onrechte) van te overtuigen dat de VS aan de winnende hand waren.

In 2010 won Julian Assange, oprichter van Wikileaks, de prijs. Hij kreeg de onderscheiding vanwege het openbaar maken van geclassificeerde informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Net als Snowden kreeg Assange te horen dat het openbaar maken van informatie het landsbelang kan schaden. De politieke werkelijkheid blijkt soms belangrijker dan transparantie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s