Wainwright (Europol): geen volmacht om NSA-spionage in SWIFT-database te onderzoeken

Europol doet momenteel geen onderzoek naar de digitale afluisterpraktijken van de NSA, omdat dat niet binnen de volmacht van de organisatie valt. Dat zei Europol-directeur Rob Wainwright dinsdag tijdens de derde hoorzitting van het Europees Parlement over de impact van het afluisterschandaal in de EU. Volgens Wainwright kan Europol alleen ingrijpen wanneer zij daartoe opdracht krijgt van een EU-lidstaat. Vooralsnog heeft geen enkele lidstaat die opdracht gegeven.

De derde hoorzitting van het Europees Parlement stond in het teken van de recent geopenbaarde aantijging dat de NSA onrechtmatig gebruik maakt van vertrouwelijke bank- en creditcardgegevens van Europese burgers via het internationale SWIFTNet netwerk. Daarmee zou de Amerikaanse overheid een aantal belangrijke internationale wetten en verdragen, zoals de Europees-Amerikaanse TFTP-overeenkomst, overtreden. Eerder reageerden verschillende Europarlemtantiers al woedend op de onthulling.

SWIFT-directrice Blanche Petre gaf tijdens de hoorzitting aan geen bewijzen te hebben dat de NSA onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van de database. Maar helemaal uitsluiten kon zij het ook niet.

Onduidelijk is waarom lidstaten geen opdracht hebben gegeven aan Europol om de aantijging verder te onderzoeken. Europol kan volgens Wainwright zonder die opdracht geen onderzoek starten, omdat het algemene mandaat van de organisatie niet toestaat het gedrag van overheden te controleren.

Advertenties

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s