“Zweden belangrijke partner VS in digitaal afluisternetwerk”

Zweden is, naast het Verenigd Koninkrijk, de tweede grote Europese partner van de VS in het digitale afluisternetwerk dat aangestuurd wordt door de NSA. Dat beweerde de Britse onderzoeksjournalist Duncan Campbell gisteren tijdens een hoorzitting van het Europees Parlement. Campbell geldt als een autoriteit op het gebied van dataprotectie en privacybescherming, dankzij de diepgravende onderzoeken die hij de afgelopen jaren deed naar het geheime internationale inlichtingensysteem ECHELON.

De hoorzitting maakt deel uit van een uitgebreid onderzoek van het Europees Parlement naar de impact van het op grote schaal digitaal afluisteren van EU-burgers door de Amerikaanse overheid. Naast Campbell kwamen onder andere Jacob Appelbaum, journalist, hacker en voorheen woordvoerder van WikiLeaks, en Alan Rusbridger, hoofdredacteur van The Guardian, aan het woord. Beiden hielden een vurig pleidooi voor het inperken van de rechten van overheden en het beschermen van de rechten van burgers en journalisten.

Appelbaum riep de aanwezige parlementsleden bovendien op om gebruik te maken van zogenaamde dataversleutelingssystemen, omdat zij volgens hem bij uitstek een doelwit vormen voor afluisterpraktijken van de overheid. Vandaag bleek zijn oproep echter alweer achterhaald door nieuwe onthullingen in The Guardian. Daaruit blijkt dat de veiligheidsdiensten van de VS en het Verenigd Koninkrijk nu al over de middelen beschikken om dergelijke systemen te omzeilen.

Advertenties

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s